top of page

TEKLİF DEĞERLENDİRME

Anchor 1

 

Mevcut Mali Yapının Tespiti

 

Kiracı'nın, yapacağı herhangi bir yatırım kararını vermeden önce, bu yatırım için gereken finansmanı nasıl sağlayacağı konusunda bilgili ve emin olması gerekmektedir. Finans piyasasında fon sağlayan Bankalar, Finans Kuruluşları, Leasing Şirketleri ve diğer finans kurumların o sırada geçerli olan koşulları dikkatle incelenmeli ve yatırımcı açısından ihtiyacına en uygun olan çözüm belirlenmelidir. Bunu temin için yatırımcı, öncelikle firmasının mevcut durumunu ve gelecek yıllarda bu durumdaki gelişmeleri belirlemelidir. Daha sonra bu bulgulara göre yapılacak yatırımın zamanı, tutarı ve geri ödemeyi etkileyen hususları saptanarak bunlara göre yapılacak yatırımın gelecek yıllardaki seyri tahmin edilmelidir. Ancak bu konularda yeterli ve tatmin edici bilgilere ulaşıldıktan sonra, yatırımın nasıl finanse edileceği konusunda kendisine sunulan olanaklar arasında seçim yapmalıdır.

 

Yatırımcının, değerlendirme çalışmalarına "Mevcut Durumun Tespiti" ile başlaması gerekmektedir. Saptanan mevcut mali yapı, gelecek dönemler ile ilgili olarak yapılacak çalışmalarda temel bilgileri oluşturacaktır.

 

Finansal Kiralama (Leasing) işlemini kullanarak yatırım yapacak olan Kiracıların, bu yöntemle elde ettikleri yatırım malını işletmelerinde kullanmaları sonucunda sağlayacakları ek gelirin tahmin edilmesi, hem kiracılar, hem de Leasing şirketleri açısından çok önem taşımaktadır. Bu gelirin doğru ve gerçekçi bir şekilde tahmin edilmesi, ancak yapılacak bir öngörü (projeksiyon) çalışması ile mümkün olabilir.

 

Öngörü çalışması, işletmeye katılacak yatırım malının yıpranma (amortisman) süresi ile uyumlu bir süre için yapılmalıdır. Bir yatırım malı için ödenen tutar, bu süre sonunda tamamen itfa edilmiş olacağı için, bu yatırım malı ile ilgili tüm gelir ve gider unsurlarının tutarları ve elde edilecek sonuçların da bu yıpranma süresi olan (Genellikle 5 yıllık) dönemi kapsayacak şekilde düşünülmesinde ve hesaplanmasında yarar bulunmaktadır. Zira bir yatırımın maliyeti ve sağladığı faydaların en doğru şekilde değerlendirilmesi ancak bu yatırım ile ilgili tüm unsurların bu süre içerisindeki hareketlerinin dikkate alınması ile mümkün olabilir.

 

Kiracıların yapacakları yatırım için alacakları finansal kiralama tekliflerini sadece tekliflerdeki kira tutarlarının karşılaştırılması şeklinde yapmaları, tam ve doğru bir sonuca ulaşmaları için yeterli olmayacaktır.

 

Bu nedenle, öncelikle kiracının mevcut durumunun ve bu mali yapısının yatırım süresince nasıl bir gelişme göstereceğini tahmin etmesi gereklidir.  

 

 

 

Hazırlık Tablolarının Düzenlenmesi 

                                                                                                                                                        KONU BAŞLIKLARI

 

Kiracının mali yapısını etkileyen genel piyasa koşulları ile kullanmakta olduğu mali unsurların maliyetlerini tahmin ederek Mevcut durumun verilerinden yararlanılarak bir hazırlık tabloları oluşturması uygun bir başlangıç olacaktır. Bunun için, Kiracıların değerlemeye esas alınan Başlangıç Bilançosunda ve Kar/Zarar Cetvelinde yer alan ve mevcut durumu oluşturan ana unsurlarına ait rakamları ve satış ve maliyet rakamları bulunur.

 

Bu değerlerden yararlanılarak yapılacak değerlendirmeler için aşağıdaki örneklere uygun hazırlık tabloları düzenlenir.

 

Kiracı ve Piyasa ile İlgili Tahminler

 

Yapılacak çalışmalara esas olacak durum tespiti için tabloya kiracının son dönemde elde etmiş olduğu satış, satış maliyeti, faaliyet giderleri ve finansman giderleri tutarları ve ayrıca geçerli döviz kurları işlenecektir. Tabloda ayrıca bunların gelişme oranları ile, enflasyon, amortisman ve vergi oranları gibi piyasa koşulları oranları tahmin edilerek kaydedilecektir.

 

Projeksiyon çalışması ile kiracının mevcut mali durumu ve mali piyasalar ile ilgili olarak yapılacak tahminlerden yararlanılarak yapılacak finansal kiralama işleminin kiracının karlılık durumuna ve nakit akışına olan etkisinin tahmin edilmesi gerekir. Bir Finansal Kiralama işleminin kiracının planladığı yatırımı gerçekleştirmesi ve planlanan üretim düzeyi ile satış gelirleri artışı veya maliyet tasarrufu sağlaması gerekir. Diğer bir ifade ile yapılan Finansal Kiralama işlemi ile işletmeye alınan malın sağlayacağı katma değerler ile kendi kiralarını ödeyebilmesi esastır.

 

Girilen bu tahmini değerler yardımı ile mevcut durumun gelişmesinde etkili olan ana unsurların değerlendirme süresince gelişmesi yapılacak hesaplamalar sonucunda elde edilecektir.

 

Bu konuda hazırlanacak tahminler tablosu aşağıdaki örnekte belirtildiği şekilde olabilir.

 

Anchor 2

Not: Tabloda taralı yerler girilen değerlere göre hesaplanacaktır.

 

 

Tahminler tablosundaki verilerden yararlanılarak mevcut başlangıç durumunu ve değerlendirme sürecindeki gelişmeleri gösteren Özet Bilançolar hazırlanacaktır

 


 

Tablodaki sonuçlar esas alınarak kiracının yapılacak Finansal Kiralama işlemi ile her yıl giderek artan bir ek satış tutarı ve ek gelir elde edip edemediği belirlenecektir.  Ayrıca, sağlanan bu ek gelir ve nakit girdisi ile önerilen finansal kiralama işleminin karşılaştırılması yapılarak önerilen finansal kiralama işleminin kiracının mali durumunu ne şekilde etkilediği konusunda bir görüş elde edilebilecektir.

 

Görüldüğü gibi, kiracı açısından yapılacak Finansal Kiralama işleminin sağlayacağı ek satış tutarları ile satış maliyeti oranları ve tutarları son derecede önem taşımaktadır. Bu oranların çok sağlıklı ve doğru olarak tahmin edilmesi, yapılacak değerlendirmede doğrudan etkili olacaktır.

 

Bu karşılaştırma sonucunda kiracının mali yapısı hakkında doğrudan bir sonuca ulaşması ve yapılması tasarlanan Finansal Kiralama işleminin kiracının mali yapısını ne ölçüde olumlu veya olumsuz olarak etkilediğinin belirlenmesi ve kiralarının geri ödenmelerinde bir sorun bulunup bulunmadığı konularında bir kanıya varılması mümkün olacaktır.

 

 

Mali Durumun Gelişme Öngörüsü (Projeksiyon)

                                                                                                                                                       KONU BAŞLIKLARI

 

Öncelikle yapılması düşünülen finansal kiralama işlemi ile kiralanacak olan makine veya malın işletmeye alınması sonucunda değerlendirme süresince satışlarda oluşması beklenen artış oranları tahmin edilerek bir tabloya işlenecektir.

 

 

 

 

 

Böylece kiralanan malın işletme faaliyetine sağlayacağı ek ciro tutarı, tahmin edilecek ve bu ciro ile sağlanacak ilave gelir ve nakit durumu hesaplanacaktır.

 

Bu aşamadan sonra kiracıya önerilen finansal kiralama işleminin Para Cinsi, Vadesi (Yıl), Kira Dönemi (Aylık, 3 Aylık vb), Kira Başlangıç Dönemi ve Kira Tutarı bilgileri aşağıda örnek olarak hazırlanmış olan tablodakine benzer şekilde düzenlenecek bir tabloya kaydedilecektir.

 

Özellikle kira tutarının dönem başı veya dönem sonu olduğuna dikkat edilerek girilmesi gerekmektedir. Zira tablodan da görüleceği gibi girilen bu değerler sonucunda finansal kiralama işleminin gerçek faiz oranı hesaplanmakta ve yapılacak öngörü çalışmasında bu oran kullanılarak işlemin faiz giderleri bulunmaktadır.

Anchor 3

Not: Tabloda taralı yerler girilen değerlere göre hesaplanacaktır.

 

 

Önerilen Finansal Kiralama İşleminin Bilanço ve Gelir Tablosu

 

Yapılacak finansal kiralama işleminin mevcut mali yapıya etkisinin incelenmesinden önce, işlemin kendi mali yapısının gözden geçirilmesinde fayda bulunmaktadır.

 

Önerilen yukarıda bilgileri yer alan işlemin muhasebe kayıtları çerçevesinde oluşacak Bilanço ve Gelir hesaplarının durumu bir tabloda özetlenmesi yapılacak çalışmalarda kolaylık sağlayacaktır.

Finansal Kiralama İşleminden Beklenen Ek Satış Artışı Bilanço ve Gelir Tablosu  

 

Kiralanacak malın etkisi ile satışlarda beklenen ek ciro artışı ve mevcut oranlara göre bu artıştan sağlanacak ek gelirin muhasebe kayıtları sonucunda elde edilecek Bilanço ve Gelir tablosu aşağıdaki şekilde düzenlenecektir.

Finansal Kiralama İşlemi Sonucunda Oluşacak Bilanço ve Gelir Tablosu

 

Yapılacak finansal kiralama işleminin ve kiralanacak malın etkisi ile sağlanacak ek ciro ve ek gelirin ve ödenecek ek finansal giderlerin dönem başındaki mevcut durum bilançosu ile birleştirilmesi sonucunda ulaşılacak duruma ait özet bilanço aşağıdaki gibi olacaktır.

Elde edilen sonuç, aşağıdaki örnekte belirtildiği şekilde bir özet tablo yardımı ile değerlendirilecektir

Yapılan bu teklif değerlendirme çalışması diğer leasing şirketleri tarafından verilen teklifler için de tekrarlanacak ve sonuçta ek karlılık ve ek nakit fazlası açılarından en fazla kazanım sağlayan teklif tercih edilebilecektir.

 

Değerlendirme çalışması ile ilgili olarak yukarıdaki tabloların hazırlanması için gereken hesaplamaların kısa zamanda ve kolaylıkla yapılabilmesini sağlamak üzere, “Çalışma Dosyaları” arasında yer alan “Teklif Değerlendirme (Kiracı Açısından Leasing Kiralarının Ödenebilirliği” dosyasından yararlanılabilir.

 

Teklif Değerlendirme  "Çalışma Dosyası" buradan temin edilebilir

bottom of page