top of page

LEASING KARARI

 

 

KONU BAŞLIKLARI

 

Seçeneklerin Değerlendirilmesi

Mevcut Mali Durum ve Karşılaştırma Dönemindeki Gelişimi

Mali Durumun Gelişme Öngörüsü (Projeksiyon)

Karşılaştırma ve Karar

 

 

 

Seçeneklerin Değerlendirilmesi

                                                                                                                                                        KONU BAŞLIKLARI

 

Kiracı'nın, yapacağı herhangi bir yatırım kararını vermeden önce, bu yatırım için gereken finansmanı nasıl sağlayacağı konusunda bilgili ve emin olması gerekmektedir. Finans piyasasında fon sağlayan Bankalar, Finans Kuruluşları, Leasing Şirketleri ve diğer finans kurumların o sırada geçerli olan koşulları dikkatle incelenmeli ve yatırımcı açısından ihtiyacına en uygun olan çözüm belirlenmelidir.

 

Bunu temin için yatırımcı, öncelikle firmasının mevcut durumunu ve gelecek yıllarda bu durumdaki gelişmeleri belirlemelidir. Daha sonra bu bulgulara göre yapılacak yatırımın zamanı, tutarı ve geri ödemeyi etkileyen hususları saptanarak bunlara göre yapılacak yatırımın gelecek yıllardaki seyri tahmin edilmelidir. Ancak bu konularda yeterli ve tatmin edici bilgilere ulaşıldıktan sonra, yatırımın nasıl finanse edileceği konusunda kendisine sunulan olanaklar arasında seçim yapmalıdır.

                       

Bu nedenle, öncelikle kiracının mevcut durumunun ve bu mali yapısının yatırım süresince nasıl bir gelişme göstereceğini tahmin etmesi gereklidir. 

 

Yatırımcının, değerlendirme çalışmalarına "Mevcut Durumun Tespiti" ile başlaması gerekmektedir. Saptanan mevcut mali yapı,       gelecek dönemler ile ilgili olarak yapılacak çalışmalarda temel bilgileri oluşturacaktır. Gelecek olarak tanımlanan süre, işletmeye katılacak yatırım malının amortisman süresi ile uyumlu olmalıdır. Zira, bu yatırım malı için ödenen tutar, bu süre sonunda tamamen itfa edilmiş olacağı için, bu yatırım malı ile ilgili tüm gelir ve gider unsurlarının tutarları ve elde edilecek sonuçlar da bu amortisman süresi olan 5 yıllık dönemi kapsayacak şekilde düşünülmesinde ve hesaplanmasında yarar bulunmaktadır. Bir yatırımın maliyeti ve sağladığı faydaların en doğru şekilde değerlendirilmesi ancak bu yatırım ile ilgili tüm unsurların bu süre içerisindeki hareketlerinin dikkate alınması ile mümkün olabilir.

           

Yatırım kararı alan yatırımcının (Kiracının) leasing işlemine karar vermeden önce aldığı leasing teklifini diğer seçenekler ile karşılaştırması ve hangi seçeneğin mevcut mali durumunu en olumlu şekilde etkilediğini araştırması izlenecek en doğru yaklaşım olmaktadır.

 

Finansman kaynaklarının karşılaştırılmasında önce kendi imkânları ile yatırım malının peşin olarak satın alınması ile ilgili gelişmelerin ele alınması, daha sonra leasing işlemi ve banka kredisi veya satıcı kredisi olanaklarının peşin alım ile karşılaştırması gerekmektedir.

 

Karşılaştırma için ilk adım olarak, piyasa koşulları ile ilgili yapılacak tahminlere göre yatırımın karşılaştırma dönemi sürecinde Kiracının mevcut mali durumunda sağlayacağı ek faaliyet gelirinin ve nakit imkânlarının bulunması gerekecektir.

           

Daha sonra aynı çalışma bu yatırımın peşin satın alma ve diğer çeşitli finansman olanakları ile gerçekleştirilmesi durumuna göre ayrı ayrı yapılacak ve sonuçta tüm seçenekler birlikte incelenecek ve en uygun yöntem belirlenecektir.

           

Böylece Kiracılar, kendi işletmeleri ile ilgili bilgileri "Bilgi Girişi" bölümünde yer alan hazırlanmış çerçevelere yerleştirerek, kendi yaptıkları tahminlere göre nasıl bir sonuca ulaşabileceklerini, yapılacak yatırımın kendileri için karlı olup olmadığını ve nakit akışlarının nasıl etkilendiğini, çeşitli finansman yöntemlerini karşılaştırmak suretiyle görebilecekler ve yatırım kararlarını daha bilinçli olarak verebileceklerdir.          

           

Öte yandan, kiracılar firmaları ile ilgili tahminleri değiştirerek hangi koşullarda azami faaliyet geliri sağlanabileceği ve kullanılan finansman yöntemine ait finansman giderlerinin hangi koşullarda sorunsuz olarak geri ödenebileceği konusunda da fikir edinebileceklerdir.

 

 

Mevcut Mali Durum ve Karşılaştırma Dönemindeki Gelişimi

                                                                                                                                                      KONU BAŞLIKLARI

 

Yapılacak çalışmalara ve karşılaştırmalara esas olmak üzere Kiracının Başlangıç Bilançosunda ve Kar ve Zarar Cetvelinde yer alan ve mevcut durumu oluşturan ana unsurlarına ait rakamlar ile satış ve maliyet rakamları bulunur. Kiracının mali yapısını etkileyen genel piyasa koşulları ve kullanmakta olduğu mali unsurların maliyetleri tahmin edilir ve bulunan değerler başlangıç bilançosu üzerine eklenerek karşılaştırma dönemine ait öngörülen yıllık özet bilançolar elde edilir.

 

Bu değerlerden yararlanılarak yapılacak değerlendirmeler için aşağıdaki örneklere uygun tablolar düzenlenir.

 

Kiracı ve Piyasa ile İlgili Tahminler

 

Yapılacak çalışmalara esas olacak durum tespiti için tabloya kiracının son dönemde elde etmiş olduğu satış, satış maliyeti, faaliyet giderleri ve finansman giderleri tutarları ve ayrıca geçerli döviz kurları işlenecektir. Tabloda ayrıca bunların gelişme oranları ile, enflasyon, amortisman ve vergi oranları gibi piyasa koşulları oranları tahmin edilerek kaydedilecektir.

 

Girilen bu tahmini değerler yardımı ile mevcut durumun gelişmesinde etkili olan ana unsurların değerlendirme süresince gelişmesi yapılacak hesaplamalar sonucunda elde edilecektir.

 

Bu konuda hazırlanacak tahminler tablosu aşağıdaki örnekte belirtildiği şekilde olabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anchor 1
Anchor 2
Anchor 3

Not: Tabloda taralı yerler girilen değerlere göre hesaplanacaktır.

 

 

Tahminler tablosundaki verilerden yararlanılarak mevcut başlangıç durumunu ve değerlendirme sürecindeki gelişmeleri gösteren Özet Bilançolar hazırlanacaktır.

Kiracının yaptığı varsayımlara göre tablodaki sonuçlar esas alınarak, yeni bir yatırım yapılmaması halinde mevcut durumun mali yapısının her yıl giderek artan bir ek satış tutarı ve ek gelir elde edip edemediği belirlenecektir.

Mevcut yapı ile sağlanacak olan bu ek gelir ve nakit girdisi ile önerilen finansal kiralama veya kredi işlemlerinin karşılaştırılması yapılarak kiracının mali durumunu ne şekilde etkiledikleri konusunda bir görüş elde edilebilecektir.

 

Bu karşılaştırma sonucunda;

 

  • Kiracının mali yapısının karşılaştırma sürecindeki gelişimi hakkında doğrudan bilgi edinilmesi,

  • Yatırımın finansmanı açısından malın peşin olarak öz kaynaklar ile satın alınmasının, Finansal Kiralama işleminin veya kullanılacak kredilerin kiracının mali yapısını ne ölçüde olumlu veya olumsuz olarak etkilediğinin belirlenmesi,

  • Kiraların veya kredinin geri ödenmesinde bir sorun bulunup bulunmadığının anlaşılması

 

mümkün olacaktır.

 

Bu aşamada yapılması düşünülen yatırım ile kullanılacak olan makine veya malın işletmeye alınması sonucunda değerlendirme süresince satışlarda oluşması beklenen artış oranları tahmin edilecektir.

 

Böylece kiralanan malın işletme faaliyetine sağlayacağı ek ciro tutarı, tahmin edilecek ve bu ciro ile sağlanacak ilave gelir ve nakit durumu hesaplanacaktır.

 

Kiracı açısından yapılacak yatırımın sağlayacağı ek satış tutarları ile satış maliyeti oranları ve tutarları son derecede önem taşımaktadır. Bu oranların çok sağlıklı ve doğru olarak tahmin edilmesi, yapılacak değerlendirmede doğrudan etkili olacaktır.

 

İşletmeye alınması planlanan malın sağlayacağı ek satış artışından elde edilecek gelirin etkisi ile ulaşılacak sonuç, yapılacak değerlendirme ve karşılaştırmalarda dikkate alınacaktır.

 

Ek Satış İle Beklenen Bilanço ve Gelir Tablosu

Mali Durumun Gelişme Öngörüsü (Projeksiyon)

                                                                                                                                                    KONU BAŞLIKLARI

 

Bu aşamadan sonra kiracıya önerilen finansal kiralama işleminin Para Cinsi, Vadesi (Yıl), Kira Dönemi (Aylık, 3 Aylık vb), Kira Başlangıç Dönemi ve Kira Tutarı bilgileri aşağıda örnek olarak hazırlanmış olan tablodakine benzer şekilde düzenlenecektir.

 

Özellikle kira tutarının dönem başı veya dönem sonu olduğuna dikkat edilerek girilmesi gerekmektedir. Zira tablodan da görüleceği gibi girilen bu değerler sonucunda finansal kiralama işleminin gerçek faiz oranı hesaplanmakta ve yapılacak öngörü çalışmasında bu oran kullanılarak işlemin faiz giderleri bulunmaktadır.

 

Aynı şekilde, önerilen banka kredisi veya satıcı kredisinin de Para Cinsi, Vadesi (Yıl), Geri Ödeme Dönemi (Aylık, 3 Aylık vb), Peşinat olup olmadığı bilgileri aşağıda örnek olarak hazırlanmış olan tablodakine benzer şekilde düzenlenecektir.

 

Yapılacak çalışmaları somutlaştırılması amacı ile özellikleri aşağıda belirtilen bir finansman sağlandığı varsayılmıştır:

 

Finansman Tutarı                   50.000

Para Cinsi                               EUR

İşlem Tarihi Döviz Kuru        2,70 TL

İşlemin TL Tutarı                   135.000

Faiz Oranı (Yıllık)                  % 10,2

Vade                                      3 Yıl

Geri Ödeme Dönemi              Aylık

Geri Ödeme Sayısı                 36

 

Ancak, yukarıda belirtilen varsayımlar çerçevesinde finansman kullanılmasından önce kiracının yatırım malını peşin olarak kendi imkânları ile almasının karşılaştırma dönemi sürecinde neden olacağı sonuçları hesaplamak gerekecektir.

 

Peşin Alım Bilanço ve Gelir Tablosu

Anchor 4

İşletmeye alınan malın sağlayacağı ek satış artışından elde edilecek gelir ile Peşin satın alma yönteminin kullanılması sonucunda elde edilen değerlerin dönem başındaki bilanço ve gelir tablosu ile birleştirilmesi sonucunda aşağıdaki son duruma ulaşılmış olacaktır.

Peşin alım yönteminin değerlendirilmesini takiben finansal kiralama ve banka kredisi kullanımı yöntemleri de aynı şekilde değerlendirilecektir.

 

Belirtilen değerlere göre önerilen Finansal Kiralama İşlemi

Buna göre, karşılaştırma dönemi sürecinde önerilen finansal kiralama yönteminin kullanılmasının neden olacağı sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır.

İşletmeye alınan malın sağlayacağı ek satış artışından elde edilecek gelir ile finansal kiralama yönteminin kullanılması sonucunda elde edilen değerlerin dönem başındaki bilanço ve gelir tablosu ile birleştirilmesi sonucunda aşağıdaki son duruma ulaşılmış olacaktır.

Belirtilen değerlere göre önerilen Banka veya Satıcı Kredisi İşlemi

Banka veya satıcı kredileri için düzenlenen tabloda, satıcı kredileri için BSMV ve KKDF kutuları boş bırakılacaktır. Kullanılacak banka kredisinin teşvikli ya da özel nitelikli kredi olması nedeniyle BSMV veya KKDF oranlarının değişik olması halinde geçerli olan oranlar yazılacaktır.

 

Buna göre, karşılaştırma dönemi sürecinde banka kredisinin kullanılmasının neden olacağı sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır.

İşletmeye alınan malın sağlayacağı ek satış artışından elde edilecek gelir ile banka kredisi yönteminin kullanılması sonucunda elde edilen değerlerin dönem başındaki bilanço ve gelir tablosu ile birleştirilmesi sonucunda aşağıdaki son duruma ulaşılmış olacaktır.

Karşılaştırma ve Karar

                                                                                                                                                       KONU BAŞLIKLARI

 

Elde edilen sonuçlar, aşağıdaki örnekte belirtildiği şekilde bir özet tablo yardımı ile ve her finansman yöntemi için değerlendirilecektir.

Anchor 5

Kullanılacak finansman yönteminin belirlenmesi amacı ile yapılan bu teklif değerlendirme çalışması sonucunda söz konusu yatırım malının işletmeye alınmasında kullanılacak her finansman yönteminin sağlayacağı Kar ve Zarar artışı ve nakit akışı artışı bir arada karşılaştırılıp ulaşılan sonuçlar incelenerek firma için en fazla kazanım sağlayan teklif tercih edilebilecektir.

 

Görüldüğü gibi, örnek işlem ile ilgili değerlerin incelenmesi sonucunda mevcut durumun karşılaştırma dönemi sürecindeki gelişmesine göre en kazançlı durum leasing yöntemi ile işlem yapılması sonucunda elde edilmektedir.

 

Bu durumun grafik olarak belirtilmesi halinde gelişme daha kolay görülebilmektedir.

Değerlendirme çalışması ile ilgili olarak yukarıdaki tabloların hazırlanması için gereken hesaplamaların kısa zamanda ve kolaylıkla yapılabilmesini sağlamak üzere, “Çalışma Dosyaları” arasında yer alan “Kiracı (Yatırımcı) Açısından Finansal Kiralama Kararı” dosyasından yararlanılabilir.

 

Kiracı (Yatırımcı) Açısından Finansal Kiralama Kararı  "Çalışma Dosyası" buradan temin edilebilir

      

                                                                                                                                                         KONU BAŞLIKLARI

 

bottom of page